Πρόεδρος: Ζαχαρίας Βασιλειάδης

Ακροπόλεως 3, 2000 Λευκωσία

Τηλ: 99 657465 | e-mail: zvasiliades@cytanet.com.cy


Ιστορία

Η Αθλητική Ένωση Κυθρέας (ΑΕΚ) είναι το πρώτο αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Κυθρέα. Την ιδέα για την ίδρυση του σωματείου αυτού, την συνέλαβαν οι Πέτρος Στυλιανού και Χριστάκης Παπανδρέου στα 1947 περίπου, όταν ήταν μαθητές γυμνασίου στην Λευκωσία. Τελικά, το σωματείο ιδρύθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1950. Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου, σκοποί της ΑΕΚ είναι αποκλειστικά:

1. Η καλλιέργεια και διάδοση του αθλητισμού εν γένει, η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και η σύσφιξη των μεταξύ φίλαθλων δεσμών.
2. Η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών.
3. Η εν γένει πνευματική ανάπτυξη των μελών.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι Πέτρος Στυλιανού, Χριστάκης Παπανδρέου, Ανδρέας Ακαθιώτης, Ανδρέας Τσικκάς και Αντώνης Καραός. Το σωματείο στεγαζόταν πριν από την εισβολή στο καφενείο του Αντώνη Βαφειάδη (Σιόρρη).

Την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου αποτελούσαν οι πιο κάτω:
Χριστάκης Παπανδρέου
Αντώνης Καραός
Ανδρέας Σάββα (Πετρουλλής)
Μίκκος Αδαμίδης
Παύλος Γιαννάκης
Νίκος Χατζηκώστα
Ανδρέας Γιαννάκης (Γαλατερός)
Τεύκρος Σαββίδης
Κωστάκης Σαββίδης
Στέλιος Χατζηκώστα
Κάποιος Αμερικάνος από το Παλαίκυθρο
Βάσος Σπανός

Αρχηγός της ομάδας αυτής, ήταν ο Χριστάκης Παπανδρέου. Αρχικά το γήπεδο, που η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου χρησιμοποιούσε για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της με άλλες ομάδες, καθώς και για τις προπονήσεις της, ήταν το γήπεδο του Σώζου (στην είσοδο της Κυθρέας, απέναντι από το παλιό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ). Μετά, η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου χρησιμοποιούσε για γήπεδο τον χώρο που υπήρχε στην τοποθεσία “Εφτά Μίλι”. Μεταγενέστερα, και πριν την ένταξη του σωματείου στην ΚΟΠ (1970) με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου, δημιουργήθηκε γήπεδο, το οποίο ήταν περιφραγμένο, επί του τουριστικού δρόμου Λευκωσίας-Κερύνειας, που οδηγούσε προς την τοποθεσία “Φιλλέρι”.
Το σωματείο διοργάνωνε ποδοσφαιρικές συναντήσεις με αντίπαλες ομάδες γειτονικών χωριών, καθώς και με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες παγκύπρια, όπως τον Στρογγυλό, τη Μύρτου, την Άσσια, τη Λύση, το Λευκόνικο, τον Αστρομερίτη κ.α. Η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου στα 1970, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες και την επιμονή του πρώην προέδρου του σωματείου μ. Γεώργιου Κολιού (που κράτησε τη θέση του προέδρου του σωματείου πέραν των 30 χρόνων) αγωνιζόταν στη νεοσύστατη τότε Γ’ Κατηγορία μέχρι το 1974. Πριν από την τουρκική εισβολή το σωματείο αριθμούσε περίπου 122 μέλη.

Από τους προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας που διετέλεσαν κατά τα τελευταία χρόνια πριν από την τουρκική εισβολή αναφέρουμε τους Δημήτρη Χιώτη και Νάκο Αναστασιάδη. Ο δεύτερος διετέλεσε προπονητής με την ένταξη του σωματείου στην ΚΟΠ. Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ αγωνίστηκε επίσης και στο Κύπελλο της ΚΟΠ φέρνοντας αξιόλογα αποτελέσματα απέναντι σε αντιπάλους όπως η Ανόρθωση (1-1) κ.α. Το σωματείο εκτός από το ποδόσφαιρο ασχολείτο και με τον κλασσικό αθλητισμό. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ανακηρύχτηκε πρώτη ομάδα σε διάφορες διοργανώσεις. Βασικά την ομάδα στίβου του σωματείου αποτελούσαν αθλητές σχολείων μέσης εκαπίδευσης, ιδιαίτερα της Αγγλικής Σχολής.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, η ΑΕΚ στην Κυθρέα επέκτεινε τις δραστηριότητες της σαν πολιτιστικός σύλλογος. Διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χριστουγεννιάτικες γιορτές, συχνές διαλέξεις στο οίκημά της και εύθυμες κοινωνικές βραδιές με χιουμοριστικό πρόγραμμα που πραγματικά άφησαν εποχή. Επίσης έδινε θεατρικές παραστάσεις. Αναφέρουμε για παράδειγμα το θεατρικό έργο “Μπλοκ C” του Ηλία Βενέζη, που ανεβάστηκε από το σωματείο στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” Κυθρέας. Επιπρόσθετα, το σωματείο πλούτισε αξιόλογα δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ παράλληλα διοργάνωνε εκδρομές και πεζοπορίες στην περιοχή του Πενταδάχτυλου, ειδικότερα στην Χαλεύκα και στην Παναγία της Καρκάς. Αναφέρουμε τέλος και τους καθιερωμένους ετήσιους χορούς με τα γλέντια και τις διασκεδάσεις.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του σωματείου μ. Γεώργιου Κολιού και με τη συμπαράσταση μια δραστήριας επιτροπής, το ξεριζωμένο σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στην προσφυγιά, αρχικά σε ένα μικρό καφενείο στο Καϊμακλί και στην συνέχεια σ’ ένα μικρό οίκημα στην οδό Καντάρας 6, στην Αγλαντζιά. Κύρια δραστηριότητά του είναι το ποδόσφαιρο.

Από την επαναδραστηριοποίηση του σωματείου στην προσφυγιά η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου έχει αγωνιστεί στις Γ’ και Δ’ Κατηγορίες της ΚΟΠ καθώς και κάποιες χρονιές, στο Αγροτικό Πρωτάθλημα. Μεγαλύτερη διάκριση του σωματείου, η κατάκτηση του περιφερειακού πρωταθλήματος Δ’ Κατηγορίας της ΚΟΠ στην επαρχία της Λευκωσίας τη σεζόν 1988-1989.

Η ΑΕΚ διοργανώνει επίσης τον καθιερωμένο ετήσιο χορό, που δίνεται η δυνατότητα στους χωριανούς, μια φορά καθεχρονικά να ξανασμίξουν και να ξαναθυμηθούν μαζί τις παλιές καλές μέρες.

Πηγή:

Γ. Πετάσης, Η Κωμόπολη της Κυθρέας. Ιστορική, Αρχαιολογική, πολιτιστική και λαογραφική επισκόπηση, Λευκωσία 1992. Οι πληροφορίες δόθηκαν από τον Μιχαλάκη Σάββα, αντιπρόεδρο του σωματείου.