ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ιερά μας προσκυνήματα με τους φίλους από το Αιγάλεω

Άκρως συγκινητικό ήταν το προσκύνημα  της 15ης Ιουλίου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στα Φυλακισμένα Μνήματα και στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, τα οποία επισκεφθήκαμε με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Δημάρχου και αντιπροσωπείας του αδελφού Δήμου Αιγάλεω, που παρέστησαν όπως κάθε χρόνο στην αντικατοχική μας εκδήλωση στις 16.7.

Πρωί της 15ης Ιουλίου, μαύρης επετείου 50 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας το 1974, οι Δήμαρχοι Κυθρέας και Αιγάλεω, Μάριος Ζαμπακίδης και Λάμπρος Σκλαβούνος, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου και ξεναγήθηκαν μαζί με την υπόλοιπη αντιπροσωπεία από τη λοχαγό πεζικού κα Παναγιώτα Τσιάουκκα στον χώρο κατάρριψης του θρυλικού αεροσκέφους τύπου Noratlas, στο οποίο επέβαινε η 1η μοίρα καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 22 Ιουλίου του 1974.

Εξίσου συγκινητική ήταν η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι δύο Δήμαρχοι κατέθεσαν στεφάνια στους τάφους του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στον κτιστό περίβολο όπου βρίσκονται ενταφιασμένα τα μαρτυρικά σώματα των 13 ηρώων του έπους του 55-59. Την ξενάγηση στις πτέρυγες των μελλοθανάτων και στον ιερό χώρο της αγχόνης, όπου οι ηρωομάρτυρες της πατρίδας άφησαν την τελευταία τους πνοή με τον εθνικό ύμνο στα χείλη, μας ξενάγησε ο κ. Στέλιος Παπαστυλιανού.

Τελευταίος σταθμός ο ιστορικός χώρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και φιλοξενείται έκθεση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, με κειμήλια προερχόμενα και από τον Δήμο μας. Στην ιστορική και ιδιαίτερα συγκινητική έκθεση μας ξενάγησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, κ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.