Με σύνθημα “συνεχίζουμε να διεκδικούμε, δε λυγίζουμε”, μαζεύτηκαν ξανά στην προσφυγιά οι δημότες μας το Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022, για να διατρανώσουν ακόμη μια φορά τη θέληση για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες, 48 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και την προσφυγοποίηση που έφερε η τουρκική εισβολή του 1974. Αντιπροσωπεία του Δήμου και της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας επέδωσε ψήφισμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον παρακείμενο ναό του Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί για τον Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας, του οποίου προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας.
Συγκινητική ήταν η παρουσία, μετά από τρία χρόνια, αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου με τον Δήμο μας Δήμου του Αιγάλεω. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους πρόσφυγες και την ευχή να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που βιώνει καθημερινά ο προσφυγικός κόσμος, ο Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής δρ Πέτρος Καρεκλάς τόνισε: «Έχουμε να κάμψουμε την υπεροψία του Δαρείου, τον παραλογισμό, την άδικη στάση ενός αδηφάγου και άρπαγα γείτονα, της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά έχουμε επίγνωση πως η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρηνική οδό, απ’ αυτή του διαλόγου και της επιμονής στην εφαρμογή αρχών δικαίου όπως καταγράφονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για όλους τους λαούς, μικρούς ή μεγάλους. Είμαστε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να απολαμβάνουμε κι εμείς ό,τι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται και έχουν».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εργασίας κ. Κυριάκος Κούσιος συνεχάρη τον Δήμο Κυθρέας για την πολυσχιδή δράση του και ειδικότερα για τις αντικατοχικές του εκδηλώσεις, που διαφωτίζουν και διατηρούν ισχυρή τη μνήμη, την πίστη και τη θέληση για απελευθέρωση και δικαίωση του πολύπαθου νησιού μας. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση δεν έπαψε στιγμή να εργάζεται εντατικά και με προσήλωση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους, που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Έχουμε υποχρέωση, τόνισε, απέναντι στη νεότερη γενιά αλλά και ιερό καθήκον απέναντι σε όσους προέταξαν με αυταπάρνηση τη λεβεντιά της ψυχής και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. “Η επανένωση του τόπου μας και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του, αποτελεί τη μεγαλύτερη οφειλή και το ανεκπλήρωτο χρέος μας προς την «όμορφη και παράξενη», κατά τον Ελύτη πατρίδα, στην οποία ταχθήκαμε να ζούμε και να υπηρετούμε”.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Δήμαρχοι Κατεχόμενων Δήμων, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοτικών συμβουλίων και των οργανωμένων συνόλων Κυθρέας και Περιοχής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 καθώς και πλήθος δημοτών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Μαρίνας και πατριωτικά άσματα από τη Χορωδία του Δήμου στον προαύλιο χώρο του ναού.
Ομιλία Υπουργού Εργασίας 16.7.22
Χαιρετισμός Δημάρχου Κυθρέας και Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας